Hur kan man ta bort mossa på stenplattor snabbt och effektivt?

Stenplattor som har täckts av mossa ser inte alltid så fina ut. Det är ju inte nödvändigtvis så att alla tycker att det ser romantiskt och inbjudande ut med ett grönt mosstäcke. Det finns god anledning till att ta bort mossa på stenplattor om man vill ha en vacker och mysig trädgård. Med bra mossbekämpning så får man fina plattor igen.

Innan du ser på järnsulfat till gräsmattan så är det viktigt att du betänker din arbetsmetod. Det är sällan smart att spraya på med järnsulfat (järnvitriol) och vatten för att sedan tänka sig att mossan då den har dött kommer att regna bort. Dessutom kan det färga plattorna.

Börja med att planera hur du ska döda mossan och sedan få bort den, och jobba sedan steg för steg för effektiv borttagning av mossa från stenplattor.

Fulstopp tar bort all påxäxt på tak

Ta bort mossa på stenplattor med bra mossbekämpning och rätt attityd

Bra mossbekämpning innebär att man dödar mossan som finns på plats och skapar en miljö där den inte längre trivs lika bra. Det är för det mesta så att man ser mossa där det är ont om näring och det är därför som man kan hjälpa gräset genom att gödsla ordentligt under vår och sommar.

Men stenplattorna kan man ju inte gödsla och här handlar det mer om att hålla rent och göra det svårt för mossan att komma tillbaka. Bra mossbekämpning börjar redan då du väljer stenplattorna som du ska lägga i trädgården. En ren och slät yta är inte lika inbjudande som ett poröst material med många ihåligheter.

Tänk rätt från start men misströsta inte om du nu måste ta bort mossa på stenplattor som har gott om ihåligheter och ojämnheter. Det går att få bort mossväxten med järnsulfat och vatten eller Bensaltensid eller Fulstopp. Tro att du kan vinna över mossan och du kommer att vinna!

Viktigt att tänka på om du ska jobba med högtryckstvätten

När mossväxten på stenplattorna är död så vill man förstås spola bort den och det kan man enkelt göra med en högtryckstvätt. Men man ska vara försiktig då man väl börjar spruta på stenplattorna. Mossbekämpning av det här slaget kan leda till att mossan sprutar åt alla håll så skydda ögon med ett bra ögonskydd då du jobbar.

Högtryckstvätten kan också skada stenar av poröst material. Om du skapar ojämnheter så ger du ju bättre grogrund för kommande mossa så jobba hellre långsamt och låt järnsulfat plattor kan behandlas med göra större delen av arbetet.

Ofta är det en god ide att köpa en platt-tvättare som finns som tillbehör till högtryckstvätten.

När kommer mossan att vara borta för alltid?

Med en järnvitriol blandning så kan man komma långt men det är inte säkert att man kan ta bort mossa på stenplattor med en enda behandling. Järnsulfat, eller järnvitriol, för plattor ger goda resultat, men beroende på hur mycket mossa man har att göra med så kan man behöva upprepa behandlingen några gånger.

Samma sak om det är ljusa plattor och man inte kan använda järnsulfat för det färgar, utan använder Bensaltensid eller Fulstopp. Alla preparat och järnsulfat finns billigt på allt-fraktfritt.se

Mossan försvinner inte för alltid men man kan hålla den i schack genom regelbundna behandlingar med bra mossmedel som är skonsamt mot dig och naturen men som hatas skarpt av mossan.