Är det farligt att behandla trä med järnvitriol inomhus?

En del blir förvånade då de hör om personer som vill behandla golv med järnvitriol inomhus. Det kanske låter lite konstigt då man i vanliga fall använder sig av järnsulfat och vatten för att behandla gräsmattan mot mossa eller en blandning som är till för att behandla och färga husväggar och andra träpartier utomhus.

Har man trägolv och trämöbler som kan behöva behandlas så är det faktiskt inte så dumt att ta till järnvitriolen. Det enda som man ska betänka är hur man ska utföra jobbet och hur det hela kommer att se ut. Det är inte alla som tycker om den färg som uppstår då man behandlar en fasad med järnvitriol.

järnsulfat

Hur målar man med järnvitriol inomhus?

Beroende på den produkt som man väljer så kan det vara så att man måste blanda till den färdiga färgen. Man kanske får lägga till såpa och vatten för att få rätt konsistens. Sedan så kan man behandla golv, vägg eller möbel med en vanlig pensel. Man stryker på och låter det hela torka in innan man fortsätter med eventuell lackning eller annan ytbehandling.

Det man ska tänka på då man målar med järnvitriol inomhus är att pulvret som man blandar med vatten kan upplevas som irriterande om man andas in det i alltför stor mängd. Det är viktigt att man har god ventilation både då man målar och då man låter det hela torka.

Precis som med andra renoveringsarbeten så är det förstås också viktigt att förbereda arbetet på rätt sätt. Skydda golv och andra möbler med överdrag och se till att det finns gott om plats för arbetet. Skyddskläder och handskar är också att rekommendera.

Är det farligt att jobba med järnsulfat?

Järnsulfatprodukter kan inte anses vara giftiga eller farliga men i pulverform så är det som sagt så att järnvitriol kan verka irriterande. Om du skaffar en färdig produkt så kan den ha en lätt stickande doft men den ska inte vara farlig.

Kemiskt sett så är järnvitriolen ett salt och man använder den till många olika saker som behandling av mossa i gräsmatta och på tak och även inom medicin. När du behandlar trämöbler eller trägolv med järnsulfatet så kommer det att ske en reaktion som gör att järnsulfatet sedan sitter hårt i träet.

Behandlar du på rätt sätt så bör det inte bli något damm över efter målningen och då finns det verkligen inget att oroa sig för. Med ett lager av olja eller lack för att få en yta som håller lite längre så kan man inte säga att det skulle finnas någon hälsofara med att måla med järnsulfat inomhus.

Behandling av möbler och prydnader med järnsulfatmålning

Man kan ju även behandla en möbel som är gjord av trä och det finns det faktiskt många som gör med just järnsulfat. Pulvret blandas med vatten och diskmedel och sedan så gäller det att stryka på för att låta torka in.

Järnsulfat finns att köpa billigt i olika storlekar på allt-fraktfritt.se, där finns även smarta tillbehör för andra användningsområden för järnsulfat.

När behandlingen är genomförd så är det inte ovanligt att se att träet har blivit mörkare. En del tycker att det här är hur fint som helst och roar sig ofta med att måla med järnvitriol inomhus medan andra alls inte gillar färgnyansen. Ett tips kan vara att börja med att testa på en träbit för att vara helt införstådd med den färg som man kommer att få innan man ger sig på en hel möbel eller ett golv.